Vad har mjölkpaketen varit gjorda av tidigare?

Jag har noterat en märklig upplysning på Arlas mjölkpaket, Det är något jag inte förstår. Har en bekant som jobbar på Frövifors pappersbruk. Där tillverkar man kartong till bl a mjölkförpackninger, Detta gör man av massaved, som ju torde tillhöra växtriket. Vad jag förstår har detta pågått i åtskilliga år. Så vad menar Arla? Har Arla tidigare gjort djurbaserade mjölkförpackningar, eller vad kan texten på förpackningen egentligen betyda?

2 reaktioner på ”Vad har mjölkpaketen varit gjorda av tidigare?”

 1. Sedan i början av 70-talet har papperet belagts med, från början, tre lager med plast i en maskin i en kontinuerlig process. Jag var själv (som ung Ingenjör) med och startade upp(reglerade in) maskinen. Projektet övervakades av självaste Hans Rausing en av grundarna av Tetrapak. Det skedde i Forshaga i Värmland. Han var mycket uppspelt eftersom projektet drog ut på tiden och på den tiden var inte Tetrapak ett så stabilt företag.
  Svaret är alltså att papperet är belagt med plast i flera lager.
  Nu påstås alltså att plasten skall vara borta men det kan bara ske om man ersätter den med något annat material. Jag lovar att detta inte är någon lätt uppgift. Detta är ett område som många är mycket intresserade i och gör experiment, dels för att materialet skall kunna återvändas i EN kategori, antingen brännas (inge bra med plast, fossilt) eller komposteras(måste försvinna snabbt och inte vara giftigt) och dessutom inte ge smak till mjölken. Den måste dessutom vara fysiskt hållbar och inte släppa in joner som ger försämrad hållbarhet.
  Jag har inte studerat ARLAS förpackning men jag tvivlar på att den är plastfri!
  Jag har nämligen även här varit med som konsult för att hitta en lösning. Men den som gör det rätt och har 20-30 miljoner i utvecklingskostnad för maskiner, kan från den stunden bara sitta och fisa i silkeskalsongen!!!

  1. Tack Kurt för ett genomarbetat svar på mitt inlägg. Mina slutsatser i inledningstexten känns nu tämligen amatörmässiga. Här fick jag och ev läsare lära oss mycket! Fint att du ville kommentera min text. Ha det gott!

Kommentarer är stängda.